Srbija i Mađarska posvećene daljem razvoju saradnje u više sfera energetike

Sagovornici su na konferenciji za novinare istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Ministarka Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaja planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije.

Naglasila je i značaj diversifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đedovićeva je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država inaveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta PAKS 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine.

On je istakao da je saradnja dve zemlje u energetici odlična i da Mađarska može u slučaju potreba Srbije, kao što je u 2022. godini već uradila, da kupi i lageruje gas kod sebe za Srbije u količini od 500 miliona kubnih metara.

U kontekstu dalje razvoja saradnje spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa Srbijagasom i EPS-om. 

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto doputovao je u Srbiju, a na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekala ga je ministarka Dubravka Đedović. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike