Sprečeno krijumčarenje umetničkih slika – dve sa potpisima Vinsenta van Goga i Pjera Bonara

Da li je reč o kopijama ili originalima biće predmet dalje istrage, ali je važno da su zahvaljujući radu graničnih službi, te slike sada zadržane dok se ne utvrdi njihova autentičnost i poreklo, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je slučaj otkriven kada je na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigao “reno tvingo“ slovenačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 70-godišnji državljanin Slovenije.

Putnik je tvrdio da nema ništa da prijavi i da nosi samo štapove za golf, jer je u Srbiji boravio zbog golf turnira na kome je učestvovao.

Detaljnim pregledom vozila, međutim, utvrđeno je da se ispod suvozačkog sedišta nalazi torba sa pet neprijavljenih umetničkih slika.

Na tri slike nije bilo podataka o autoru – ulje na platnu sa motivom vetrenjače, vodene boje na papiru sa motivom ženskog lika i grafitna olovka sa motivom muzičkog instrumenta, kaže se u saopštenje.

Dve slike su, međutim, nosile potpise poznatih autora – jedna je rađena pastelnim bojama sa motivom šume i potpisom Van Goga, a druga vodenim bojama sa motivom muške figure i potpisom Bonar.

Neprijavljene slike i putnik u čijem su autu juče otkrivene, predati su policiji u dalju nadležnost, zaključuje Uprava carina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар