Sprečeno dalje oticanje mazuta niz reku Moravicu

Radomir Tankosić živi u naselju Šume blizu reke. Primetio je da Moravicom plivaju velike masne mrlje.

"Bile su mrlje po reci kao od ulja, nafta se oseća i ostaju fleke kada se uđe u reku, teško se opere", kaže Tankosić.

Mesto odakle curi mazut otkriveno je juče nakon što su prethodnog dana uočene masne mrlje u reci. Ulje za loženje sliva se niz padinu ispod ulaza u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju. U rezervoarima se nalazilo oko 70 tona mazuta pripremljenog za narednu grejnu sezonu.

Teren su obilazili predstavnici lokalne samouprave, vodoprivredne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede.

"Ja tu ne mogu pričati ni o posledicama, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je kao lokalnoj samoupravi da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj Zapadnoj Srbiji", ističe Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prema Mitrovićevim rečima, iz cisterni mora da se istoči sav mazut, a tek onda da počne sanacija posledica na Moravici. Voda za piće je ispravna, jer se vodozahvat nalazi na oko 15 kilomatara uzvodno od mesta gde plutaju mrlje. 

"Što se tiče naše vode ona je potpuno sigurna, bezbedna, kao i do sada što je bila. Do sada nismo imali nikakvih probelma, Što se tiče svega drugog, vodonabdevanje je stabilno kod nas. Bilo je pitanje da li je stabilna situacija i u prilikama koje kači reka Moravica, što se toga tiče mi imamo vodosnabdevanje jednim delom iz grada, drugim delom sa njihovog rezervoara u Maliču. Tako da ni jedno ni drugo ne dotačinje ovu situaciju koja se desila", navodi Vladimir Bojanović, direktor JKP "Ivanjica".

Sa druge strane, dodaje Bojanović, apeluje se da ne treba ni zalivati ni koristiti u bilo kakve svrhe vodu iz reke Moravice dok se ovaj problem ne sanira.

Masna mrlja pluta Moravicom kod Ivanjice u predhodna dva dana na više lokacija, a iz reke se širi neprijatan miris.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike