Sprečeni brojni pokušaji mravljeg šverca

Predmet takvih zaplena su najčešće akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra 2021. godine na Terminalu Gradina u kamionu novopazarskih registarskih oznaka, pored uredno prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova punih nove muške i ženske garderobe, saopštila je Uprava carina.

Odgovornost za više od 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona obeleženih robnim markama “Tommy Hilfiger“, “Hugo Boss“, “Paul&Shark“, “Moncler“, “Prada“, “D&G“ i drugih poznatih brendova preuzeo je vozač kamiona. On je u svojoj izjavi napisao da je samoinicijativno, među prijavljenu smestio i “nešto svoje robe“.

Carina napominje da pažnju zavređuje i slučaj otkriven pre nekoliko dana u dubinskoj kontroli, kada je kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen dupke pun “reno espejs“.

Kako nije bilo moguće izvršiti pregled na licu mesta, automobil je sproveden do carinarnice Niš, gde je izvršena detaljna kontrola. Unutrašnjost vozila, kao i kompletan prtljažnik, bili su ispunjeni tovarom od oko 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja zatečeni u vozilu nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.

Interesantan je, navodi se u saopštenju, i primer zabeležen na prelazu Vrška Čuka, kada su carinici prilikom detaljne kontrole automobila “opel insignija“, za čijim je volanom bio 30-godišnji slovački državljanin, pronašli i zaplenili 24 mobilna telefona “iPhone 6S“.

Putnik je mobilne telefone namenjene daljoj preprodaji spakovao u prtljag.

Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu trgovačkog karaktera.

Carina izdvaja i jedan od slučajeva sa prelaza Kelebija, kada je detaljno pregledan kombi nemačkih registarskih oznaka, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke.

Kao i mnogi pre njih i oni su carinicima rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i nekoliko pošiljaka, a onda je utvrđeno da se u tovaru kriju akumulatori za automobile, kao i razni uređaji za negu kućnih ljubimaca, stolovi za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratori, pa čak i dva polovna endoskopa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар