Spor Teniskog kluba Požarevac i Ministarstva odbrane

Uz dozvolu za korišćenje ondašnjeg komandanta požarevačkog garnizona,Teniski klub Požarevac na parcelu Vojske Srbije uselio se pre 32 godine i napravio šest teniskih terena. Samo deset godina manje trajali su sudski procesi u kojima je park pripao Ministarstvu odbrane. Nedavno zakazanu primopredaju onemogućilo je stotinak okupljenih simpatizera i članova kluba.

"Hoćemo da prikupimo veliki broj potpisa građana i da utičemo da grad uđe u ozbiljne pregovore sa vojskom, jer mi to tkao klub ne možemo. Niti imamo materijalne resurse, niti imamo pravo da to učinimo, niti želimo da ovaj klub bude privatan. Mi želimo da ovo bude gradska površina, da zadrži namenu sportsku i parkovsku", kaže Vlada Milovanović, predsednik TK Požarevac.

Odgovor iz Ministarstva odbrane je precizan. Kada uđu u posed, zatražiće procenu tržišne vrednosti i prvu ponudu dostaviti gradu Požarevcu. Pravo preče kupovine vojnih nepokretnosti uvrštenih u Master plan, kada se za to stvore svi zakonski uslovi, imaju lokalne samouprave. Ukoliko lokalna samouprava nije zainteresovana za kupovinu, objekat se otuđuje na javnom tenderu, na kojem mogu učestvovati druga pravna i fizička lica. Budući kupac određuje namenu objekta. Dok procene ne bude, u gradskaoj upravi neće razgovarati o kupovini, ali tvrde da nije sve tako crno belo.

"Ministarstvo odbrane je odreagovalo na našu inicijativu koju smo mi njima poslali da želimo da započnemo pregovore u vezi tih terena i tog zemljišta tako što su oni spremni eventualno da se nastavi da se koristi kako je sada, ali ne pod ovim uslovima, nego jednostavno mora da se plaća zakup", kaže Ana Miljanić, članica gradskog veća za sport, omladinu i turizam.

Kada se sabere i dug za zakup prostora od 1995. godine po presudi suda, vojsci treba isplatiti više od 9 miliona dinara, plus kamate. Klub taj novac nema, nema ni grad. Ali svi se slažu da park treba sačuvati, ako postoji način za to.

Prvi vlasnik ovog prostora bila je nemačka ambasada u Srbiji. Ovde su sahranjeni nemački vojnici poginuli u Prvom svetskom ratu. Nakon Drugog svetskog rata, prostor je nacionalizovan i pripao je gradu Požarevcu koje je 1965. godine dozvolio vojsci da se ovde uknjiži i da sagradi nešto kao sportski centar.

Kada je sportski centar napušten, a bazen probušen, uselili su se teniseri koji do danas nisu rešili svoj status na ovom zemljištu.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike