Specijalni izvestilac UN: Srbija i Kosovo unapredili odnos prema zatvorenicima

Specijalni izvestilac za torturu Saveta UN za ljudska prava Nils Melcer ocenio je da su srpske i kosovske vlasti unapredile postupanje prema zatvorenicima i rad na okončanju mučenja.

Ipak, dodao je da je i dalje potrebno učiniti više u borbi protiv proizvoljnog zatvaranja i nekažnjivosti policije, saopšteno je danas u Ženevi, nakon Melcerove višednevne posete Srbiji.

Nils Melcer je pohvalio Vladu Srbije i kosovske vlasti zbog, kako je navedeno, „impresivnog unapređenja“ odnosa prema zatvorenicima i uslova pritvora.

„Pozdravljam iskrenu i neprekidnu posvećenost vlasti u Beogradu i Prištini da prevaziđu ožiljke prošlosti, kao i njihovu nedvosmislenu odlučnost da spreče torturu i loš odnos pod bilo kojim okolnostima“, naveo je Melcer.

On je dodao da „naredni korak“ u borbi protiv nekažnjenosti i proizvoljnog pritvaranja mora imati fokus na policiju i pravosudni sistem.

U saopštenju je navedeno da je specijalni izvestilac iz Srbije i sa Kosova primio brojne prijave lošeg ophođenja tokom policijskog saslušanja, najviše radi priznanja krivičnih dela koja se odnose na narkotike, terorizam i organizovani kriminal, zbog kojih je međunarodna zajednica dugo vršila pritisak na Beograd i Prištinu da poboljšaju situaciju.

„Pritvorenici su naveli da su šamarani i udarani pesnicama, palicama, da im je prećeno vatrenim oružjem, da su prisiljavani da priznaju krivicu za brojne zločine u zamenu za blaže kazne ili uslovno puštanje na slobodu“, rekao je Melcer.

Melcer je takođe ocenio da postoji „obrazac neefikasnosti u tužilaškoj i sudskoj praksi širom Srbije i Kosova, uključujući postupke u EULEX-u (Misija EU za vladavinu prava na Kosovu), što u nekim slučajevima, kako je naveo, može dovesti do proizvoljnog pritvaranja „ili čak do surovog, nehumanog ili degradirajućeg postupanja“.

U saopštenju piše da su specijalni izvestilac i njegov tim razgovarali s mnogim zatvorenicima u policijskim stanicama i kaznenim ustanovama, s ljudima u psihijatrijskim i socijalnim ustanovama, kao i s migrantima u tranzitnim centrima u Srbiji i na Kosovu.

Melcer je upozorio na „veliki rizik“ da se u tim institucijama proizvoljno smešteni ljudi sa mentalnim problemima.

U saopštenju je navedeno da je specijalni izvestilac pohvalio napore Srbije u protekle dve godine kada je u pitanju suočavanje sa velikim prilivom migranata koji su išli takozvanom Balkanskom rutom.

Dodaje se da će Melcer izveštaj sa ocenama i preporukama predstaviti Savetu za ljudska prava UN.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike