SPC: Neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa Kosova

Sabor Srpske pravoslavne crkve navodi da to nije politički stav, već "pastirski i istorijski".

"Takva rešenja dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu", navodi se u saopštenju.

Ukazuje da ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijalog.

Dodaje se da je to poziv na dijalog bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada SPC-a, institucionalne i bezbednosne zaštite svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.

Članovi Sabora naveli su da svesrdno podržavaju svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije.

Sabor je ponovio svoj "jednoglasan i nedvosmislen stav", izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima u maju i novembru, da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, Oebs, Unesko i druge važne međunarodne organizacije", naveo je Sabor.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike