SPC: Grčka crkva priznala „ukrajinsku“, poslednji korak pred ambisom

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je arhiepiskop atinski Jeronim juče praktično priznao Pravoslavnu crkvu Ukrajine jer je, na zajedničkoj liturgiji sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu, "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko" pominjan kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava.

Ovaj postupak je, upozorava SPC, poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju.

"I inače raskol nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, ‘legla na rudu‘ i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još", ukazuje SPC.

Još nije kasno, ističe se u saopštenju i napominje da arhiepiskop Jeronim ima još manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još većem i težem raskolu.

"Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", piše u saopštenju.

Inače, Crkva Grčke je i ranije, na vanrednom zasedanju sinoda, priznala autokefalnost Crkve Ukrajine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike