Spas preko poljske granice, kako migranti žive u Lublinu

Današnja slika na ovom graničnom prelazu kada je reč o broju Ukrajinaca koji ulaze u Poljsku, podseća na onu pre 24. februara. Iznenađuje situacija u suprotnom smeru – 15 kilometara duga kolona automobila koji čekaju da iz Poljske izađu.

"Ove kolone su zbog toga što su u Ukrajini promenili zakon i umanjili carine i poreze za uvoz vozila. Ima i onih koji dolaze u Poljsku u velike nabavke hrane i svega drugog što im je potrebno u Ukrajini", navodi komandant granične policije prelaza Dorohusk potpukovnik Slavomir Gontaž.

Iz pravca Ukrajine već nekoliko dana nema redova i gužvi. Zato je na prelazu samo nekoliko volontera i jedan punkt za pomoć. Iz granične policije kažu da nisu sigurni da li je ovakva slika zatišije pred buru, ali, poručuju, ako talas ponovo krene, spremni su.

Dorohusk je jedan od četiri granična prelaza u regionu Lubelski. U tu oblast koja sa Ukrajinom deli 300 kilometara granice, od početka sukoba ušlo je više od milion ljudi. Većini je to bila samo tranzitna ruta ka drugim evropskim gradovima, dok je njih oko 50.000 rešilo da mirnija vremena i kraj rata sačeka u najvećem gradu ovog pograničnog regiona – u Lublinu.

Nekima su domove pružili građani Lublina, drugi su iznajmili stanove. Više od dve hiljade dece krenulo u škole u tom gradu. Nastja, Vlad i Ženja sa još pedesatak drugara iz različitih delova Ukrajine svakodnevno u posebnim odeljenjima srednje ekonomske škole uče poljski.

Kažu da im nije teško da uče poljski jer liči na ukrajinski i ruski.

"Iz mog razreda u Ukrajini 10-oro drugara je došlo u Poljsku, ali smo svi u različitim oblastima. Ovde mi je dobro, ali planiram sa porodicom da se vratim u Ivanofrankovsk", poručuje jedno od dece koje pohađaju školu u Poljskoj.

Deo školaraca odlučio je i da onlajn pohađa škole u Ukrajini. Najmlađi osnovci uglavnom žele da krenu u redovna odeljenja, sa poljskom decom.

"U tim grupama pomažu učitelji iz Ukrajine. U Lublinu, njih 52-je zaposleno i oni rade u razredima gde su ukrajinska deca. Za sada imaju ugovore na tri meseca", objašnjava prosvetna inspektorka Teresa Mišuk.

Zbog velikog priliva đaka iz Ukrajine, nevladine organizacije upozoravaju da je potrebno ubrzati prevođenje literature i prilagođavanje školskog programa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike