Španski borbeni avion presreo let Izidžeta nakon lažne pretnje bombom

Britanac (18) koji je putovao sa pet prijatelja na ostrvo Menorka, proveo je noć u zatvoru i čeka sudsko saslušanje, rekao je portparol španske Civilne garde.

Na snimku incidenta prikazan je avion F-18 koji leti paralelno uz krilo Erbasa A319, koji obično prevozi između 120 i 150 putnika. Borbeni avion je zamahnuo krilima, pokazujući pilotu civilnog aviona da treba da ga prati.

Na snimku se mogu čuti putnici kako razgovaraju o tome šta se dešava, a jedna žena pita: "Zašto to radi, da li je to samo razmetanje?"

Vojni avioni obično presreću civilne avione kada zemaljska kontrola vazdušnog saobraćaja izgubi kontakt sa njima ili postoji uočena pretnja po letelicu ili putnike zbog upozorenja o bombi, sumnjivog predmeta ili terorističke aktivnosti koja se plaši.

Let Izidžeta poleteo je sa londonskog aerodroma Getvik u 13 časova bezbedno je sleteo na aerodrom Menorka na Balearskim ostrvima sa pola sata zakašnjenja, i otpraćen je do bezbednosne zone.

Tamo je tinejdžer uhapšen i tokom perioda od dva sata putnici su jedan po jedan iskrcavani i od njih je traženo da identifikuju svoj prtljag a zatim su stručnjaci za eksploziv sa specijalno običeni psima uradili su bezbednosnu proveru, saopštila je Civilna garda.

Zbog ovog incidenta drugi letove sa Menorke su kasnili.

Portparol Izidžeta potvrdio je da je let bio u pratnji vojnog aviona i da je došlo do odloženog iskrcavanja zbog bezbednosnih provera iz predostrožnosti, ali nije izneo detalje o uzroku.

"Bezbednost i bezbednost njegovih putnika i posade su uvek najviši prioritet Izidžeta i želimo da se zahvalimo putnicima na razumevanju", rekao je portparol kompanije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike