Šole: Osnivanje ZSO ključno pitanje, nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

Šole je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede sporazume.

Napomenuo je da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

"Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova", napomenuo je Šole. 

Dodao je i da je imao razgovore sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom o brojnim pitanjima kao i da je tokom razgovora istaknuto da je Srbija važan partner i da je cilj da se odnosi dve zemlje još više unaprede

"Najviše smo pričali o energetici i podržavamo Srbiju u toj oblasti. Posvećeni smo zajedno sa EU da pomognemo na evropskom putu. Pričali smo i o KiM, težimo da se smiri situacija. Znamo da su teške odluke, potrebno je da ohrabimo", rekao je Šole. 

Predsednik Vučić saopštio je posle sastanka sa Šoleom da mu je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze. 

Predsednik je ugostio na radnom ručku Dereka Šolea sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU s ciljem normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike