Šolc posle sastanka sa Vučićem: Lično ću se založiti za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU

Nemački kancelar Olaf Šolc zahvalio se predsedniku Vučiću na poseti Berlinu i na produktivnom razgovoru koji su imali.

"U okviru naših razgovora smo pričali o našim bilateralnim odnosima, ekonomski odnosi su se intenzivirali, mi se radujemo što 400 nemačkih kompanija je stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji i taj pozitivan rzavoj želimo da podstičemo", poručio je Šolc.

Dodao je i da su Srbija i Nemačka prošle godine ušle u klimatsko strateško partnerstvo, kao da će to doprineti tome da se rešavaju izazovi klimatske krize. 

Ukazao je da nemačka vlada zagovara evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

"To je u interesu i regiona i Evropske unije da se otvore te perspektive, da se zadrže i da te zemlje postanu države članice EU", dodao je Šolc.

Poručio je i da nemačka intenzivno podržava proces pristupanja EU kroz podsticanje projekate i finansiranje.

"Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces", naglasio je Šolc.

Ukazao je da je važna tema razgovora bio i rat u Ukrajini. 

"Mi smo u teškoj situaciji i moramo da branimo zajednične vrednosti Evropske unije. Jako je važno da svi prenesemo poruku da taj rat koji je Rusija počela u Ukrajini nije prihvatljiv, to je jako težak položaj u svetu i ja sam uveren da moramo da se držimo bliže zajedno", naveo je Šolc. 

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nemački kancelar se prethodno sastao sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka na konferenciji je izjavio da bi u vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio doprinos miru u regionu i celoj Evropi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike