Socijalna radnica u penziji godinama pomaže svom rodnom mestu

Nakon četiri decenije rada u Nemačkoj socijalna radnica Jovanka
Mikalački uvek rado posećuje svoje rodno selo Bašaid kod Kikinde i to sa
poklonima kojima daruje institucije i udruženja. Ovoga puta Dobrovoljno
vatrogasno društvo "Bašaid" dobilo je zaštitnu opremu: od čizama, odeće,
do šlemova. 50 kompleta vrednih oko 25 hiljada evra.

"Već 25 godina se bavim humanitarnom pomoći. Počelo je sa idejom moje kćerke i onda sam ja morala da pomažem pošto je ona bila maloletna, a sada umesto da je potreba manja nego što je tada bila, na žalost potreba je još veća i ja mislim da koliko ja mogu treba da pomognem", kaže Jovanka Mikalački, socijalna radnica u penziji.

Dobrovoljno vatrogasno društvo u selu Bašaid postoji od 1878. godine. Trenutno imaju 32 aktivna člana.

"Za nas to znači jako mnogo zato što do sada nismo imali ni novaca i nismo imali takvu opremu. Išli smo u naša civilna odela,maltene dodjemo od kuće, a ovo mnogo znači jer su ljudi sada koliko toliko zaštićeni", navodi Sredoje Živanov, komandir DVD Bašaid.

"Pre dva meseca smo dobili jedan deo, ovo je drugi deo malo veće količine opreme koja nam mnogo znači za vatrogasno društvo", kaže Željko Pejin, predsednik DVD Bašaid.

"Ja nikada nisam otišla. Možda sam prisutnija ovde nego mnogi koji nikada Bašaid nisu napustili", dodaje Jovanka Mikalački.

Oprema je stigla i za podmladak društva koji čini 30-oro dece različitog uzrasta. Sledeća pomoć i akcija Jovanke Mikalački biće opravka dotrajalog službenog vozila, nova vatrogasna creva i pomoćna oprema za intervencije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike