Sneg u aprilu i nije baš toliko retka pojava, narednih dana proleće na čekanju

Gostujući u Beogradskoj hronici Todorović je rekao da ipak u Beogradu neće biti ozbiljnog snega. Ujutro i pre podne počinje priliv hladnog vazduha, što znači da će u Beogradu jutro biti toplije nego sredina dana.

 

Ujutro bi temperatura biti oko 7 stepeni, što bi bila i najviša dnevna temepartura za utorak. Kako dan bude odmicao sledi naoblačenje, pojačanje severozapadnog vetra i popodne počinje kiša, a uveče i tokom noći biće i vlažnog snega.

"Gledajući ove uslove, najverovatnije će se do srede ujutro zabeleti travnjaci, automobili i krovovi u višim krajevima grada. Tog snežnog pokrivača na travnatim površinama bilo bi 2-3 centimetra a na periferiji kao što je Avala ili na Kosmaju i po 7-8 centimetara. To je hladna epizoda koja se povremeno događa u aprilu", ističe Todorović.

Prema njegovim rečima, poslednji put takvu situaciju smo imali pre četiri godine. Sneg je padao 2017. godine i to 19, 20. i 21. aprila.

Dodaje da je pojava snega u aprilu, koji se ne zadražva, svake četvrte, pete godine, a stavranje snežnog pokrivača u aprilu u Beogradu je negde svake desete godine.

"Najhladnije jutro u sredu, dok sneg još bude padao u Beogradu, biće oko 0 ili 1 stepen. Reč je o vlažnom snegu koji će se u toku dana sa naglim porastom temperature, sa maksimalnom temperaturom oko šest stepeni, brzo istopiti", objašnjava Todorović.

Naglašava da će biti hladno u utorak, sredu i četvrtak sa maksimalnim temperaturama ispod 10 stepeni. Od petka raste temperatura, sa temperaturom od 14, 15 za vikend i 18 stepeni.

"Sledeće sedmice zadržva se topla varijanta vremena sa maksimalnom temperaturom od 18 do 20 stepeni", poručuje meteorolog Nedeljko Todorović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар