Sneg iznenadio vozače sa letnjim gumama

Sneg na Zlatiboru i Kopaoniku uvek je dobrodošao zbog turista, pa su zato zimske službe spremno dočekale padavine. Saobraćajnice su prohodne.

Na Goliji gorštaci naviknuti i na veće padavine. Kažu da još nije ozbiljna situacija. Težak sneg prouzrokovao je kvarove na elektromreži u pojedinim selima požeškog kraja, a putari su izvlačili zaglavljene kamione oko Kaone kod Divčibara.

"Jesmo izvlačili kamione, nije to neka velika količina snega, ali je dovoljna da stane kamion, ako je prazan i ako krene na utovar. Zato ih molim da malo strpljenja imaju da se sklone malo sa puta, dok ekipa očisti put", kaže Radojica Bolović iz službe zimskog održavanja "Putevi" Požega.

Do zastoja najčešće dolazi, jer su vozači na put krenuli sa letnjim gumama, ali su zaboravili i obavezni deo zimske opreme, zbog nepredvidivih situacija na putu.

Vozač u Službi zimskog održavanja Željko Bolović podseća da kada je veliki sneg moraju se staviti lanci.

Putarska preduzeća, koja čiste prioritetne putne pravce, spremno su dočekala prve padavine i najvažnije saobraćajnice su prohodne.

Čišćenje opštinskih puteva u nadležnosti je privatnika, koji su dobili tender i tvrde da su spremni za zimu.

"Imamo oko sto vreća po hiljadu kilograma, imamo pokrivene soli za sve, rizlu. Treba još da doteramo iz Jelen Dola, to je sve za početak", poručuje Aco Arsović, direktor privatnog građevinskog preduzeća iz Požege.

I dok su putari spremni, žitelji mnogih sela neraskresivanjem rastinja otežali su im posao.

Na glavnim putnim pravcima vozači zanemaruju znakove upozorenja za režim saobraćaja zimi.

Kazna za nepostupanje po ovom znaku je pet hiljada dinara. Ali oni koji na put po snegu kreću sa letnjim gumama i bez zimske opreme rizikuju ne samo sopstveni, već i tuđe živote.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике