„Šnajder elektrik“ preuređuje stari kompleks „Novkabela“ – nova zgrada po najvišim ekološkim standardima

"Šnajder elektrik" (Schneider Electric) saopštava da će nova zgrada razvojnog centra kompanije ispunjavati i najviše ekološke i energetske zahteve, što će mu obezbediti status "CO2 neutralne zgrade".

Kroz taj projekat, industrijska zona nekadašnjeg giganta, fabrike "Novkabel", trebalo bi ponovo da dobije status centra razvoja novih tehnologija.

Rekonstrukcija nekadašnje industrijske hale Užara, kažu u kompaniji, neće biti samo formalno-tehnička prenamena 14.000 kvadratnih metara prostora. Cilj im je, objašnjavaju, da se u vrednosti moderne kompanije osmišljeno utopi specifična atmosfera i istorijsko-ekonomski identitet ovog simbola Novog Sada.

"Primenom tehnoloških rešenja i inovacija Šnajder elektrika, poput najsavremenijih sistema za nadzor i upravljanje zgradama, nova zgrada biće ‚CO2 neutralna‘, najavio je direktor "Šnajder elektrik" razvojnog centra Dragoljub Damljanović.

Hala će rekonstrukcijom postati visokotehnološki objekat opremljen najsavremenijim tehničkim sistemima i opremom iz proizvodnog programa Kompanije "Šnajder elektrik".

Reč je prvenstveno o sistemima za automatsko upravljanje sistemima objekata (rasvetom, grejanjem, hlađenjem…) koji omogućavaju racionalno korišćenje i potrošnju energije. Posebnu ulogu će imati visoko sofisticirani BMS (Building Management System) za nadgledanje i kontrolu tehničkih sistema koji će doprineti energetskoj efikasnosti objekta.

Iz kompanije "Šnajder elektrik" najavljuju da će objekat će imati savremena arhitektonska rešenja i posebno ističu da će nasleđeni park unutar kompleksa ostati u prvom planu, sa očuvanim drvećem i obogaćenim biljnim fondom.

U okviru ove "zelene zgrade"nalaziće se i moderan Data centar izgrađen po strogim bezbednosnim standardima.

"Šnajder elektrik" Razvojni centar u Novom Sadu i sa kancelarijom u Beogradu bavi se istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike, a posebno unapređenjem modernih infrastrukturnih sistema. U Srbiji zapošljava oko 1.000 ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар