Smenjen starešina crkve Svetog Save u Njujorku

Protojerej Jakovljević, koji je bio i zamenik episkopa Eparhije istočno-američke razešen je "efektivno 15. maja," a bogosluženje mu je zabranjeno na mesec dana.

Nakon te odluke, protojerej je uputio mejl članovima parohije kojim ih informiše da je smenjen kao i da je Povereništvo hrama uputilo molbu Patrijarhu kojom je zatražilo pomoć i zaštitu vezano za obnovu te svetinje izgorele u velikom požaru na Vaskrs 2016. godine.

Episkop istočno-američki Irinej prethodno je 2. maja razrešio Povereništvo njujorške parohije.

Jakovljević je u dopisu parohijanima naveo da je episkop Irinej odluku o njegovom razrešenju doneo "na osnovu člana Ustava, jednoobraznih pravila i pravila za crkvene sudove o otvorenom delovanju i kritikovanju crkvenih autoriteta i vlasti i njihovih odluka", ali i zbog "kršenje člana 47, pravila za crkvene sudove i odbijanja poslušnosti hijerarhijskoj crkvenoj vlasti i neizvršavanju njihovih odluka i naredbi".

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne saborne crkve Svetog Save u Njujorku, protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, "suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgoreloj crkvi bez adekvatne dokumentacije, pozivajući se na nepoštovanje ugovornih obaveza izvodača radova Dona Živkovića".

Izvođač radova je, prema navodima iz obaveštenja parohijanima, "mesecima odbijao da Povereništvu dostavi dokumentaciju koja opravdava potraživanja i naplatu više stotina hiljada dolara".

Razrešeni starešina hrama parohijanima je saopštio i to da je Vladika obavestio i njega i Povereništvo da Eparhija preuzima rekonstrukciju hrama i blagajnu parohije, iz koje će eparhijski finansijski sekretar plaćati račune kontaktoru.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, teško oštećena u požaru 1. maja 2016. godine, zatvorena je za bogosluženja. Radovi su u toku. Još se ne zna kada će biti postavljen privremeni krov.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike