Smanjena kazna Ostoji Stanišiću na pet godina

Stanišić je proglašen krivim da je kao komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) svesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine, odnosno prisilnog preseljenja 40.000 civila i ubistva 7.000 muškaraca.

Veće je zaključilo da su 14. i 15. jula 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i osiguranju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči, a najmanje 20 ih je ubijeno.

Na brani u Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika streljano.

Apelaciono veće je ocenilo da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubistva.

Veće je zaključilo da je optuženi angažovao pripadnike Šestog bataljona da čuvaju zatvorenike pred školom, mada je nesporno da su ih čuvali i drugi pripadnici VRS.

Veće je, takođe, zaključilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo da zaključi da je delio genocidnu nameru s izvršiocima.

Obrazlažući visinu kazne, od olakšavajućih okolnosti, osim ranije neosuđivanosti, porodičnosti, poznih godina i narušenog zdravlja, Veće je ocenilo da je optuženi imao "neznatan doprinos izvršenju ovog krivičnog dela".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike