Smajlović: Očekujem kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da nije uopšte slučajno to što se dva važna događaja – presuda Ratku Mladiću i sednica SB UN o Hagu odvijaju u istom danu.

"Već su svi rekli da to nije slučajno i zaista ne može biti slučajno. Sud u Hagu je sud UN, odnosno Savet bezbednosti ga je formirao. Dakle, ovo je način da se napravi maksimalni efekat. Da u jednom danu bude i ta, možda i na neki način i najvažnije presuda, zato što je Srebrenica najvažniji slučaj koji je rešavan u u Hagu", objašnjava Smajlovićeva. 

Moj utisak je, navodi Smajlovićeva, da će se danas potvrditi prvostepena presuda Ratku Mladiću i da će mu biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

"Danas je dan kada treba da izrazimo pijatet žrtvama Srebrenice, kada treba da se saosećamo sa bolom porodica i kada o tome moramo i da mislimo i da poštujemo bol tih porodica koje su izgubile toliko ljudi. Za mene je Ratko Mladić neko ko je počinio ratni zločin. Ja njega smatram ratnim zločincem", navodi Smajlovićeva i dodaje:

"Ja nisam primetila da bilo ko ozbiljan tvrdi, govorim sada o pravnim i zapadnim ekspertima, da će se promeniti presuda u onom delu koji Bošnjaci i vlast u Sarajevu i tužilac Serž Bramerc najviše žele, a to je da se kaže da nije bio samo genocid u Srebrenici, već da je bio i u ovih šest opština".

Kako kaže, o Haškom sudu imamo pravo da ne mislimo dobro, ali da moramo da razdvojimmo žrtve, zločin i ono što mi mislimo o Haškom sudu.

"Haški sud je praktikovao pobedničku pravdu, selektivnu pravdu, čak ni njegovi najžešći simpatizeri više ne tvrde da je on instrument pomirenja. Haški sud je bio politički instrument i to dosta tup politički instrument pomoću kog je vršen pritisak ne samo na Srbiju, ali najviše na Srbiju i pomoću kog se uticalo na važne elemente političke sudbine Srbije", objašnjava Smajlovićeva.

Taj sud nije ni svetilište ni čistilište, navodi Smajlovićeva, "njegove presude nisu sveto pismo i kada se Srbima prigovara da ne prihvata da je počinjen zločin genocida često se, i to sam sada primetila u zapadnim medijima, izostavlja činjenica da niko od srpskih državnika ne poriče zločin u Srebrenici, oni samo poriču odnosno osporavaju pravnu kvalifikaciju genocida i to je važna razlika".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар