Slučaj dece u okolini Alibunara – ko je napravio propust

Zbog hitnosti slučaja, Centru za socijalni rad u Alibunaru zaštitnik građana dao je rok od 15 dana da izvesti o svom radu.

Republički i pokrajinski ombudsman zajedno rade zbog teške situacije u kojoj kod Alibunara živi šestoro dece, ali i zbog preplitanja nadležnosti na ovom slučaju.

"Mi smo došli do zaključaka da Centar za socijalni rad Alibunar nije delovao po sopstvenoj inicijativi, već je čekao da se neko od građana obrati u slučaju gde deca sama žive već šest meseci. Sutra tj. u petak krećemo s konkretnim nadzorom odnosno naši zaposleni koji se bave pravima deteta i kontrolom centara za socijalni rad obaviće posetu i po dobijanju činjenica koje su nam vrlo bitne za dalje vođenje postupka mi ćemo se obratiti javnosti", kaže Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Nadležnost ograničava i reakciju resornog ministarstva. Nju nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru ima Pokrajina čiji su inspektori danas stigli do dece koja su mesecima sama.

"Naša inspekcija može da vrši nadzor nad radom i instrukcijama koje je dao pokrajinski inspektor i to smo i učinili i kako sam i rekao, juče je dat nalog i našoj inspekciji i ukoliko treba da naš stručni organ da neke korekcije kako šta bi trebalo da se uradi kako ovakvih situacija ne bi bilo", navodi ministar za rad Zoran Đorđević.

Do okončanja nadzora rano je govoriti i o krivici, ali oni koji se bave pravima deteta ukazuju na propuste u radu Centra. Ne spore da centri širom Srbije nemaju dovoljno kapaciteta, ali imaju zaposlene sa dovoljno znanja i obuke koje postojeći zakoni ne sprečavaju da zaštite ugrožene. Ipak, do propusta dolazi.

"Ne postoji nijedno istraživenje koje nam pouzdano govori o tome ali postoje neka istraživanja koja su rađena i koja govore o jednoj pojavi na koju bi ministarstvo i sekretarijat mogli da utiče a to je neujednačenost u radu centara. Ima centara efikasnih i onih koji to nisu, postoji jedna mala zakonomernost da tamo gde je veće mesto centri teže obavljaju poslove ali to nije jedini razlog", ukazuje Maja Petrović

Ko je napravio propust u slučaju dece u okolini Alibunara, pokazaće stručni nadzor. U ministarstvu obećavaju da će objaviti detalje izveštaja na koje javnost ima pravo. Taj izveštaj očekuje se u narednih nekoliko dana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike