Slučaj dadilje iz Kruševca uznemirao roditelje, kome poveravamo decu na čuvanje

Baka i deka, eventualno tetka servis – najsigurniji. Za sve druge osobe kojima biste da poverite dete, obavezna je preporuka i provera, smatraju sagovornici RTS-a.

"Definitivno bi gledala da je to neko koga poznajem ili neka ozbiljna preporuka od osobe koju poznajem, ne bih mogla da ostavim dete čak ni da je profesionalno ta uloga, da ima reference profesionalne, a da nemam osobu koju znam kao posrednika imala bih problem da ostavim dete u tom slučaju", navela je jedna mama.

Jedan tata kaže da bi trebalo obratiti pažnju na neku pozadinu osobe kojoj prepuštate dete, tako da sigurno da gledate ko je ta osoba, šta želi da postigne ako je mlađa, ako je starija opet neko iskustvo neki dodir ljudski odnos, neke relacije, nema neke unapred predodređene stvari.

Javnost je uznemirio slučaj dadilje iz Kruševca koja je otela bebu od 40 dana. Pamtimo i da je bebi u Beogradu dadilja davala sedative kako bi je smirila. Roditelji biraju dadilje i daju konačni sud.

Oglasi u kojima se nudi čuvanje dece sve češći su na društvenim mrežama, a mogu se naći i na oglasnim tablama, pa čak i banderama. Bebisiterke se mogu angažovati i preko agencija. Bebi servis je osnovao Grad Beograd i to pre 34 godine. Imaju 115 bebisiterki koje su zaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje, gde su polagale niz testova. 

"Samo oni kandidati koji prođu te testove idu dalje u proceduru, pripremaju lekarski i sanitarni pregled, donose uverenje da nisu osuđivane, a pre svega toga dolaze i na dodatnu procenu sa stručnim timom Bebi servisa. Samo oni kandidati koji zadovolje sve te kriterijume idu dačlje u proceduru gde Bebi servis organizuje teorijsku obuku", rekla je Marina Aćimović iz Bebi servisa Beograd.

Kandidati imaju i praktičnu obuku u predškolskoj ustanovi, a kada počnu da rade, kontrole su stalne.

"Stručni tim bebi servisa kontroliše rad naših saradnica, mi smo konstanto u komunikaciji sa našim roditeljima, dobijamo povratnu informaciju kako su oni zadovoljni uslugom, tj radom bebi sisterki u porodici, po potrebi stručni tim izlazi i na teren. Mi neposredno pratim rad bebi sisterki u porodici i gledamo da to ukolio je potrebno promenimo, poboljšamo, unesemo neke promene", napomenuo je Aćimović.

Savet stručnjaka je da se roditelji obraćaju licenciranim agencijama i da provere da li imaju potrebne dozvole za rad.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike