Složnoj i vrednoj porodici Isailović potrebna je pomoć

Sedmi razred završila je sa svim peticama, medaljama sa međunarodne Ekološke i informatičke olimpijade i titulom "Štreber šampiona" koju je u Srbiji prva ponela.

 

"Moja želja je da budem programer i sa time sam već počela da vežbam na internetu to kodiranje i programiranje tako da nadam se da ću u tome i uspeti. Nadam se da ću upisati željenu školu", kaže Anđela Isailović, 14 godina.

Odličnim uspehom mogu se pohvaliti i braća koja, kao i Anđela, pomažu u poljoprivrednim poslovima koje roditelji zbog ozbiljnih zdravstvenih problema više ne mogu da rade.

"Berem maline obićno leti. Pomažem ovde kopam krompire, sve ovde imam pored kuće. Pomažem svaki dan. Kad imam slobodno vreme igram igrice malo na kompijuteru i to je to", kaže dvanaestogodišnji Luka Isailović.

"Mi koji živimo na selu moramo da se bavimo poljoprivredom. Od toga imamo jedini prihod", navodi Anđela Isailović. "Branje malina leti to je definitivno meni najteže. Ali dobro, to traje mesec dana i onda prođe, posle sve bude dobro. Nedostaje mi samo više ljudi i više dece sa kojima bih mogla da se družim ovde u selu."

Desetogodišnji Mateja Isailović kaže da mu fali društvo i u školi. "U školi imam samo jednu drugaricu i sad će da dođe jedan drugar. Voleo bih da idem u Blaževo u školu jer tamo ima više dece."

Među tridesetak đaka Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Blaževu, Anđela je najbolja. Svih sedam razreda završila je sa prosekom 5,0. Roditelji se nadaju da će njenim stopama krenuti i braća. Luka koji će od jeseni u šesti razred, ali i desetogodišnji Mateja koji četvororazrednu školu pohađa u Donjim Levićima.

"Ja sam jako ponosna na moju decu. I što se tiče i rada, i učenja, i spremanja", ističe majka Danilka Isailović. "Mi sve timski i s dogovorom radimo. Oni ne znaju kako je da je njihova mama koračala. Ja sam se i udala invalid sam bila. Tu su uvek. Ako treba da pritrče, ako treba da se pomogne, ako treba napolje "ajd mama ja ću da ti pomognem". Ako je mama pala oni su me digli, i teraj dalje. I to je meni sasvim dovoljno."

A otac Dragoslav Isailović dodaje: "Bitno je da se mi slažemo, da funkcionišemo kako treba. Kad je teško deca pomognu, osećamo se odmah lepše. Šalimo se, ne znam kako da objasnim, mi smo srećna porodica jednostavno. Jednostavno je to to!"

Timski duh i ljubav prema selu Anđela, Luka i Mateja pretočili su i u muziku. Pozitivne internet reakcije na dva pesnička prvenca, "Sudimlje" i "Propast maline", porodične DLAM produkcije, podstrek su da ne odustaju i bude nadu da se snovi ostvaruju.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike