Slovenija predlaže Austriji zajedničke patrole na granici

Slovenija smatra da bi zajedničke patrole, kakve su pre dva meseca uspostavljene na granici s Italijom, mogle motivisati Austriju da odustane od pojačanih graničnih kontrola na granici sa Slovenijom.

Te su kontrole uvedene u vreme velike migracijske krize 2015. godine i stalno se produžavaju, a to smeta Sloveniji, prenosi Hina.

"Slovenija dobro kontroliše spoljnu granicu Šengena prema Hrvatskoj, a austrijska pojačana kontrola međusobne granice utiče negativno na stanovništvo obe države, nanosi ekonomsku štetu i višekilometarske zastoje u saobraćaju", kazao je Poklukar nakon sastanka s Pešhornom.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova kazao je da zato Slovenija Austriji predlaže ukidanje pojačanih kontrola te uspostavljanje zajedničkih mešovitih policijskih patrola koje bi još bolje regulisale migracijski tok.

Austrijski zvaničnik je rekao da će austrijska vlada o nadzoru svojih granica ponovo odlučivati do sredine idućeg meseca.

Prema njegovim rečima, predlog o mešovitim patrolama je dobar i biće razmotren, ali treba videti da li bi ta mera u potpunosti zaustavila ilegalni migracijski priliv prema Austriji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike