Slovački premijer Fico nudi ostavku

U znak protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka koje je šokiralo zemlju, Marek Madarič, slovački ministar kulture i dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica, podneo je ostavku na tu funkciju. Još dvoje zvaničnika iz kabineta premijera napustili su funkcije posle ubistav novinara.

Tri dana nakon ubistava, svi slovački mediji objavili su nedovršenu istraživačku priču ubijenog novinara Jana Kucijaka. Sajt Aktualiti, za koji je radio, potvrdio je da je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama iz fondova Evropske unije putem poreske prevare, u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kalabrijskom mafijom "Ndrangeta". 

Ubijeni novinar Jan Kucijak (27) izveštavao je o krivičnim prestupima biznismena među kojima su neki bili povezani s političarima.

Tela Kucijaka i njegove devojke pronađena su krajem februara u njihovoj kući u mestu Velka Mača, istočno od Bratislave.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čoveku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

"Ako se dokaže da smrt ima veze sa poslom koji je radio, to bi bio napad bez presedana na slobodu govora i demokratiju u Slovačkoj", rekao je tada premijer Robert Fico.

Kucijak je radio za novinarski sajt Aktualne.sk, a uglavnom se bavio pričama u vezi sa utajom poreza. 

Slovačka vlada nudi milion evra za informacije koje bi pomogle u istrazi. 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike