„Sloboda 2019“ – vazdušna borba, defilei jedinica, prikaz opreme naše namenske industrije

Brigadni general Željko Bilić kaže za RTS da će širokom auditorijumu biće prikazana sposobnost dela jedinica Vojske Srbije opremljenih po projektu "1500" – najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom.

"Prikazaćemo deo doniranih sredstava iz Ruske Federacije i naravno radi se o aerodromu, neobilazno tu je i deo vazduhoplovstva", rekao je Bilić.

Istakao je da je priprema ovakvog programa izuzetno zahtevna, da se sve mora uskladiti prema mestu i vremenu. Učestvuje preko 2.000 ljudi, preko 25 vazduhoplova i preko 100 borbenih vozila, a sve će se realizovati kroz tri celine.

"Prva celina je dinamički prikaz, gde će jedinice specijalne brigade podržane ratnim vazduhoplovstvom i protvvazduhoplovnom odbranom prikazati svoj dinamički prikaz. Tu će biti deo sekvence iz protivterorističke borbe, borbeno traganje i sapasavanje, uz zahtevanje vazduhoplovstva, upućen je zahtev i doći će do vazduhoplovno vatrene podrške sa vazduhoplovima tipa ‘orao’", objasnio je Bilić.

Dodao je da će istovremeno lovačka avijavija vršiti vazdušnu borbu, odnosno zaštitu i kontrolu suvereniteta vazdušnog prostora.

Nakon toga, doći će do druge celine – defilea jedinica. "Defilei jedinica takozvani pešadijski ešalon, defilei jedinica na vozilima ili takozvani motorizovani ešalon i nazaobilazni vazduhoplovni ešalon", naglasio je Bilić.

U defileu jedinica – pešadijskom ešalonu biće i kadeti, pripadnici Vojne akademije, koji će nositi replike zastava iz Drugog svetskog rata, jedninica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a naravno videćemo i veterane.

"Kada usledi motorizovani ešalon biće veliki broj paleta naoružanja vojne opreme naše namenske industrije – ‘lazar’, ‘morava’, ‘tamnava’", dodao je Bilić.

Bilić je komandant prikaza i ističe da je to ogromna odgovornost.

"Ovo sve sigurno će proteći besprekorno, jer učestvuje veliki broj jedinica čiji je osnov obuka. Mi imamo jedinice koje su 24 časa u pripravnosti da po pozivu reaguju, a to je nemoguće bez konstantne obuke. Ono što malo usložnjava proces je angažovanje jedinica van ovoga, imaćemo i sredstva iz namenske insutrije u prikazu, imaćemo više rodova Vojske Srbije i treba to sve uskladiti", objansio je Bilić.

Dodao je i da je njemu kao pilotu kokpit mesto gde se najudobnije oseća, ali da dolaze mlade snage.

Pozvao je građane da dođu 19. oktobra na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i pristustvuju vežbi "Sloboda 2019". 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike