Slike Save Poljanskog u Zavičajnom muzeju Župe Aleksandrovac

Sava Nikolić Poljanski skoro 50 godina pravi slike autentičnom tehnikom mozaičkog slaganja žitne slame, koja je jedinstvena u svetu.

Za svoj umetnički rad i tehniku je dobio brojne međunarodne i domaće nagrade – više zlatnih i srebrnih medalja i plaketa, diplome i specijalnih priznanja.

Rođen u župskom polju, u voćarsko vinogradarskom kraju, i prvo sa čim je bio povijen umesto pelene bila je slama, otud Poljanski kao umetnički pseudonim Save Nikolića, koji iza sebe ima blizu 60 izložbi kod nas i u svetu. 

Poljanski kaže da je više od 20 hiljada "slamki“ utkano u svaku njegovu sliku. 

Istoričar umetnosti, Predrag Đidić, na stranicama izložbenog kataloga između ostalog,  piše: "Stvarajući božanstvene mozaičke matrice od slame, on na najlepši mogući način vraća svoj dug, pružajući joj da ponovo oživi na njegovim slikama". 

Poljanski, osim idiličnih prikaza pejzaža, poljana i seoskih kuća zavičaja istražuje i slika pravoslavne duhovne sfere i iskazuje vekovnu opomenu i putokaz za budućnost, navodi e Đidić.

Pored izložbe Poljanskog, u Zavičajnom muzeju u župskom Aleksandrovcu, može se videti i stalna postavka oko 3.000 arheoloških, etnografskih i istorijskih eksponata, rekonstruisan izgled unutrašnjosti neolitske kuće i nekoliko desetina izuzetno vrednih predmeta od najranijih perioda ljudske civilizacije do danas.

Zavičajni muzej u Župi Aleksandrovac, otvoren 1991. godine se nalazi u kući ‘popa Marka’ koja je smeštena na kraju centralne ulice grada, u delu koji Župljani zovu "’Vinska ulica" tokom održavanja čuvene manifestacije "Župska berba". 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike