Slika Vlaha Bukovca biće vraćena Srbiji posle tri decenije

Slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju u Cirihu je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti transportovana u Srbiju.

Pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su, u avgustu 2021. godine, razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čijeg je organizatora S. G. u Cirihu uhapsila strane švajcarska policija, a njegovom hapšenju prisustvovali su pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je predmetna slika.

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana pripadnici SBPOK-a uhapsili u Beogradu. 

Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, navedena slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Vraćanje dela Bukovca dokaz očuvanja kulturnog nasleđa 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je to pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.

"Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se “Blagoveštenski sabor 1861. godine“ Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina", kaže Gojković.

Slika "Blagoveštenski sabor" će biti transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine.

Novčana vrednost ove slike procenjuje se između 600.000 i 1.000.000 evra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike