Slavljenje rođendana u igraonici postalo trend, mogu li mu se roditelji odupreti

Šest osoba guralo je postolje na kom se nalazila ogromna torta u obliku Hrama Svetog Save na proslavi krštenja jednog dečaka u Beogradu.

Kada organizuju slavlja različitim povodima, pojedini roditelji spremni su da plate čitav tim ljudi koji se bavi i najsitnijim detaljima.

U beogradskim igraonicama cene proslave rođendana bez animatora i dekoracije kreću se od 17.000 do 75.000 dinara. Zainteresovanih je, kažu, mnogo.

Vanja Vučković, menadžerka jedne igraonice, kaže da su aktuelni za uzrast od jedne do 7-8 godina i da ima dosta interesovanja pa mora da se rezerviše dosta unapred.

Nekada su se dečji rođendani po pravilu slavili kod kuće. Danas je to sve ređe, a trend je da roditelji, naročito predškolske dece, iznajmljuju igraonice i prave tematske žurke sa dekoracijom, balonima punjenim helijumom, animatorima, maskotama.

Nina Perić Mićić kaže da rođendan deteta uglavnom proslavljaju u igraonici i s obzirom na to da je rođendan u toku leta, vole da bude na otvorenom tako da biraju igraonice koje imaju dvorište u sklopu svog objekta.

"Što se tiče dekoracije trudimo se uvek da imamo neku temu kojoj težimo, na primer ove godine moja ćerka je izrazila želju da sve bude u znaku Dizni princeza s toga će i torta biti princeza, baloni će biti rozi i u znaku tih princeza", objašnjava Nina Perić Mićić.

Teško odupreti se trendu 

Psiholozi kažu da je teško odupreti se trendu i da ne treba osuđivati roditelje. Sa druge strane, sve što je preterano nije dobro.

"Kad god želimo da maskiramo nešto, neki problem, kada nedostaje bliskosti koja može na drugi način, emotivno, psihološki, zajedničkim aktivnostima da se popuni, onda u tom smislu srećemo u tim porodicama do besmisla ulaganja. Prosto rođendan postaje jedna investicija koja izgubi svoj smisao i svrhu", ističe psihoterapeut i profesor psihologije Kristina Brajović Car.

Za nešto stariju decu iznajmljuju se i diskoteke, splavovi, ali i termini na bazenima, u bioskopskim salama ili kuglanama. Tortu koju mama napravi kod kuće, uglavnom pojedu ukućani.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike