Slatkasti ukus, ali i zarada od zelene salate – „puterica“ stiže u Poljsku i Rumuniju

Slatkastog je ukusa, slatka je i zarada od zelene salate. Nije zahtevna, ne zagreva se, a uloženo se brzo vrati. Od sadnje do berbe dva i po meseca. Sa pola hektara, porodica Nastić iz sela Stajkovca ubraće 60.000 glavica puterice.

"Tu je neka sigurnost. Sav novac koji uzmemo od zelene salate možemo da uložimo u dalju proizvodnju povrća i zato je dosta isplativa", kaže Ivica Nastić, povrtar iz Stajkovca.

Uz salatu godišnje isporuče tržištu i oko 400 tona krastavaca, paradajza i kupusa. Šire zasade ali i kapacitete za grejanje i skladištenje.

"Hektar i po plasteničke proizvodnje. Trenutno je možda ulog godišnji oko 50, 60.000 evra", kaže Ivica Nastić.

U protekle dve godine proizvodnja zelene salate je udvostručena. Od septembra do polovine aprila, leskovački povrtari posade i uberu oko 50 miliona glavica. 80 odsto se izvozi.

"Najveće količine zelene salate izvezu se u Poljsku i Rumuniju. Razlog tome je što je nema u zemljama u okruženju. Nema je tako dominantno kao na našem području", rekla je Jelena Stojiljković, savetodavac PSSS Leskovac.

Dobro se prodaje i na leskovačkoj zelenoj pijaci.

I na minusu za povrtare predaha nema. Kad iseku salatu, kreće rasadjivanje krastavaca koji uz dogrevanje na tezge stiže sa prvim prolećnim danima.

U plastenicima koji se prostiru na 2.100 u Južnom Pomoravlju godišnje se proizvede oko 3.500 vagona ranog povrća.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike