Skup Frankofonije u Jerevanu, Srbiji status pridruženog člana

Dačić je ukazao da je Frankofonija veliki multilaterlani skup koji se ove godine održava u Jermeniji i gde učestvuje 80-ak država, što u svojstvu stalnih ili pridruženih članova ili posmatrača.

Osvrćući se na objave kosovskih zvaničnika, da su dobili status pridruženog člana i da je to velika pobeda njihove diplomatije, Dačić je istakao da je Frankofonija organizacija koja ne okuplja samo države.

Danas je, kako je dodao i Luizijana dobila status, a iz Kanade postoje dva, tri člana koji su takođe članovi Frankofonije.

"Status pridruženog člana praktično dobijaju svi koji izraze takvu želju i držve i regioni. Povodom zahteva Kosova, 13 zemalja stalnih članica, podnelo je Deklaraciju kojom se kaže da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se proznaje Kosovo kao državu i da njihov stav o Kosovu ostaje nepromenjen", preneo je ministar.

On je napomenuo da je i ovaj skup iskoristio za niz bilatelarnih sastanaka sa nizom zemalja o temama koje su za nas najvažnije kao što je pitanje Kosova.

"U našim razgovorima sa predstavnicima drugih država postigli smo značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje od tih država za poziciju Srbije. S obzirom da je veliki broj njih u peridou od 10 godina priznao Kosovo sa njima razgovaramo da povuku priznanje i ti razgovori su vrlo uspešni", naveo je Dačić.

On je dodao da neće saopštavati sa kojim se sve državama u tom smislu pregovara, kako bi "taj posao završili do kraja".

"U svakom slučaju ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo pričali i u Njujorku i mi te naše aktivnosti radimo i dalje i očekujemo da u narednih meseci broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 100", napomenuo je ministar.

Na ovom multilateralnom skupu učestvovalo je oko osamdeset država u svojstvu stalnih članova, pridruženih članova ili posmatrača.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike