Skoro četvrtina teško povređenih u saobraćaju su motociklisti – kako bezbedno uživati na dva točka

Rizik po pređenom kilometru od stradanja na motociklu 15 puta je veći nego pri vožnji automobila.

U našoj zemlji čak je 250 puta veći rizik od stradanja u saobraćaju nego u Evropskoj uniji.

Od 2012. do 2020. godine poginulo je 550 motociklista, a povređeno više od 12.000 hiljada.

Od početka godine stradalo je već dvoje motociklista, a čak 66-oro je teže povređeno. Sada je naročito teško, jer je zbog kovida većina traumatoloških bolnica pretvorena u kovid centre.

"Kada je u pitanju jul mesec svaki treći bolnički krevet je zauzet sa nekim koji je vozio motocikl ili moped. Ukupno, motocikli čine dva odsto registrovanh vozila u Srbiji, a u procentu teško povređenih čine i 23 odsto u celokupnoj statistici. Odnosno, u ukupnoj statistici čine 15 odsto ukupno poginulih vozača u saobraćaju", kazao je Vladimir Jeftić, direktor Agencije za bezbednost motociklista.

Najveći broj nesreća događa se zbog nepažnje vozača, ali i zbog mladih motocilikista željnih dokazivanja. Mnogi ostaju teški invalidi.

"Podsetiću samo da su lečenja politraumatskih povreda mozga negde od 80.000 evra do tri miliona evra, povrede ekstremiteta, takođe, mogu jako skupo da koštaju, da ne pominjemo onaj deo oko invaliditeta. Pa, sami procenite da li treba da koristite zaštitnu opremu ili ne", dodaje Jeftić.

Vozačima savet da na vreme daju pokazivače pravca kuda žele da se kreću, a motociklistima da kaciga nije dovoljna da se ozbiljno ne povrede na motoru.

Morate imati punu opremu – čizme, pantalone, štitnike i jaknu i uz veliku opreznost možete biti bezbedni.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар