Skoro 600 novih veb prodavnica – šta se sve nudi

Na samom početku pandemije i u vreme vanrednog stanja u Srbiji je zabeležen skok onlajn prodaje od nekoliko desetina do nekoliko stotina procenata. Najveći rast beležili su hrana, odeća, tehnički uređaji i oprema. Tokom vremena procenti su se smanjivali, ali je ostao uzlazni trend.

"U odnosu na vreme pre pandemije naša onlajn trgovina raste za nekih 80 odsto. Kao ključne kategorije bih izdvojio voće i povrće i zdravu hranu koja nam raste 150 odsto i mlečne proizvode i delikates sa 120 odsto", kaže Stefan Filipović iz "Merkatora S".

Prema podacima sajta "Statista", procenjuje se da 3,3 miliona potrošača u Srbiji kupuje onlajn. Zdravstvena bezbednost, komfor i ušteda vremena za potrošače su glavne prednosti internet trgovine. Za trgovce to je ušteda fiksnih troškova.

"Pored prodora elektronske trgovine u kategoriju prehrambenih proizvoda u budućnosti svakako možemo očekivati razvoj trgovine u pravcu personalizovane ponude. Razvoj informacionog društva i veštačke intiligencije omogućiće trgovcima i proizvođačima da svoju ponudu koncipiraju i personalizuju za svakog pojedinačnog potrošača", kaže Žarko Malinović PKS.

U 2020. dobili smo 583 nove veb prodavnice. Elektronska trgovina u Srbiji mora biti u skladu sa globalnom e-trgovinom, smatraju nadležni.

"To je sada već jasno da je budućnost e-komerca praktično u jednoj simbiozi elektronske trgovine, društvenih mreža, društvenih platformi, različitih promotivnih i drugih interesantnih aktivnosti koje se dešavaju u sferi interneta, kako bi zapravo elektronska trgovina, a ona će to i postati, u nekim zemljama je i postala jedan veliki mobilni tržni centar", kaže Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i usluga.

Prilikom kupovine na internetu od domaćih prodavaca potrošači imaju pravo da se predomisle u roku od 14 dana. Mogu da traže povraćaj plaćene cene i troškova isporuke robe, čak i kada ih prodavac o tome ne obavesti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар