Sirene za uzbunu u Beogradu datiraju iz sedamdesetih, kada će se uvesti elektronske

Sirena za uzbunjivanje na vrhu zgrade u Takovskoj ulici radila je četiri sata i 48 minuta, a aktivirana je čak 288 puta za vreme NATO bombarodavanja. Od tada smo mogli da je čujemo, kao i ostale, samo tokom testiranja ili obeležavanja važnih datuma. U Beogradu su poslednji put testirane pre skoro 20 godina, tvrdi Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

"Od tada pa do danas ništa nije urađeno, sistem stoji, izložen je zubu vremena i pitanje je kada će te sirene koje su sklop mašinskih delova propasti i možda pasti", kaže Avram Izrael.

Sirene su mehaničke i napravljene još sedamdesetih. Prema podacima Sekretarijata za vanredne situacije sa početka godine, u Beogradu je 118 velikih sirena, a više od polovine ih je tada bilo neispravno. Studija procene rizika predvidela ih je više od 300 u gradu i to novih, elektronskih, koje bi mogle da emituju i govorne poruke. Sistem za uzbunjivanje reguliše Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

"Ni u jednoj zgradi ne postoje znaci za uzbunjivanje što je i zakonska obaveza, mnogo štošta je zakonodavac propustio kada je pravio zakon o vanrednim situacijama i sada je ta praznina", rekao je Avram Izrael.

Sirene aktivira Sektor za vanredne situacije MUP-a. Još 2019. najavljena je izgradnja komandne zgrade u centru grada iz koje bi se kontrolisale sve sirene. U Gradu su nas uputili na MUP, a tamo su rekli da su za taj sistem, ipak, nadležne lokalne samouprave.

Iz više opština su nam rekli da se sirene pregledaju jednom godišnje i da je mnogo novca potrebno za postavljanje novih. Najviše ih imaju Palilula i Čukarica – 12, a najmanje Sopot – jednu. U Grockoj ih je 6, sve su nove, elektronske i ispavne. U Surčinu imaju tri, a planira se postavljanje još osam.

"Jedinica lokalne samouprave, odnosno grad Beograd izrađuje akustične studije i stara se o održavanju, nabavci i postavljanju sirena na svojoj teritoriji. Naša opština ima dve sirene, jedna u Knez Mihailovoj, a druga je u Kapetan Mišinoj", kaže Mihajlo Jevtić iz Opštine Stari grad.

U školama i drugim institucijama ima više od 140 manjih elektronskih sirena. Osim na vazdušnu opasnost, sirene upozoravaju na opasnost od elementarnih nepogoda, požara i radioaktivnosti. U Švajcarskoj je sistem iz Drugog svetskog rata pre nekoliko godina zamenjen, dok se u Norveškoj sirene, po zakonu, testiraju dvaput godišnje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike