Najbrže vesti u Srbiji

Sindikat „Fijata“ isplatio jednokratnu novčanu pomoć prvoj grupi radnika

Pomoć je dobilo 1.268 radnika koji su učestvovali u štrajku, i to po 1.000 dinara za svaki radni dan kada su protestovali.

Isplata će se nastaviti narednog ponedeljka.

Predsednik samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je novac isplaćen prvoj grupi koja se prijavila do 3. septembra i pružila dokaze o broju dana koje je svaki radnik proveo u štrajku.

"Novac potiče iz štrajkačkog fonda našeg sindikata u fabrici, a to je novac sindikata međunarodnih organizacija, institucija, privatnika i svih drugih koji su nam pomogli", rekao je Marković.

Dodao je da nijedan dinar u fond nije uplatila kompanija FCA, niti državni organi ili lokalna samouprava.

"To je za kritku jer smo verovali da ćemo prikupiti i više novca za naš fond kako bi mogli da isplatimo i veću sumu od 1.000 dinara za svaki da štrajk", rekao je Marković.

Nije naveo koliko će ukupno novca biti isplaćeno radnicima FCA u Kragujevcu tokom štrajka koji je trajao 16 radnih dana i objasnio da ima i radnika koji su štrajkovali i kraće.

Marković je potvrdio da će prema sporazumu kompanije FCA i Vlade Srbije radnici u fabrici u Kragujevcu će primiti 28. septembra povećanje zarade za 3,19 odsto, pa će osnovica za zarade biti 39.713 umesto dosadašnjih 38.500 dinara.

Prema tom sporazumu naredno povećanje od 6,35 odsto biće sa januarskom zaradom koju će zaposleni da prime u februaru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike