Sin preživelog logoraša za RTS: Jasenovac nikad više ne sme da nam se desi

"Zovem se Šamika i rođen sam u Jerusalimu. Sin sam Josipa i Adele iz Sremske Mitrovice. Tata je ‘otvorio’ Jasenovac, imao je 17 godina kada je ušao zajedno sa bratom Šamikom. Posle četiri godine tata je ‘zatvorio’ Jasenovac, bez brata", započinje priču Šamika Ben Šahar.

Ističe da mu je otac bio jedan od 38 zarobljenika koji su uspeli da prežive veliki beg iz Jasenovca. Svi ostali koji su bili u tom begu su bili ubijeni.

"Tatinog brata, dva dana pre oslobođenja Jasenovca, su uhvatile ustaše zajedno sa još 20 parova braće, podelili na dve grupe i jednu zapalili. Drugu polovinu su preselili, i tata je bio među njima, i trebalo je da vide šta se dešava", navodi Šamika Ben Šahar.

Kaže da se zove Šamika, po tatinom bratu koji je bio zapaljen par dana pre oslobođenja. "Kao malo dete sećam se koliko puno puta je za vreme spavanja tata vikao ‘brate pomozi’ i plakao", dodaje on.

"Mama ga je probudila i tako sam prvi put čuo o čemu je govorio o Jasenovcu. Tata je puno pričao šta se tamo dešavalo, tako da je Jasenovac u našoj kući stalno postojao. Toliko su mi duboko ušle u dušu te priče o Jasenovcu da sam nekada imao osećaj da sam i ja bio tamo zajedno sa tatom", navodi Šamika Ben Šahar.

Naglašava da kada je mobilisan u izraelsku vojsku odlučio je "da se nama Jasenovac nikada opet neće desiti".

"Kao vojnik, profesionalac, sedam godina sam bio u padobrancima i posle rata 1973. godine sam prešao u tenkovske jedinice i završio sam vojsku kao komandant izraelske tenkovske škole sa visokim činom", objašnjava Šamika Ben Šahar.

"Meni je Jasenovac stvorio put života i razumeo sam da bez snage i mogućnosti da ratujemo i odbranimo naše porodice i državu neće biti egzistencije Izraela", zaključio je on.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар