Sin Gamala Nasera: Jugoslavija je bila rajska zemlja, Tito je globalizovao ideju slobodnih naroda

Abdel Hakim Abdel Naser, koji učestvuje na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, rekao je u Jutarnjem programu da su njegovi utisci odlični. "Kada sam ovde, ja sam sa svojom porodicom", istakao je Naser.

"Ono što sam juče video, bio je izvor nade za ovu veoma važnu organizaciju, koja predstavlja svest i savest čovečanstva. To nam zaista uliva nadu da svi imamo ista prava, iste prilike, bez obzira na veroispovest, boju kože, bez obzira na to da li živimo u bogatoj ili siromašnoj zemlji. To je organizacija u kojoj osećamo da smo svi jednaki i ravnopravni i u kojoj svi teže boljoj budućnosti", istakao je Naser.

Kada je reč o početku Pokreta nesvrstanih pre 60 godina, seća se da je tada dolazio u Jugoslaviju, na Brione.

"Za mene je to bila rajska zemlja, kao dete sam tu dolazio", ističe Naser.

Navodi da je sve počelo na konferenciji u Bandungu 1955. godine, kada je nastala ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

"Tada su zemlje sveta u razvoju, koje su se tek oslobodile kolonijalizma, odlučile da imaju pravo da imaju sopstveni identitet, da ne moraju da slede ni jednu od dve supersile, već da mogu da slede volju sopstvenog naroda", dodaje Naser.

"Tito je globalizao ideju o slobodnom narodu celog sveta" 

Konferencija u Bandungu je bila afro-azijska, kaže Naser, ali napominje da je posle toga jugoslovenski predsednik Tito taj koji je ideju učinio globalnom.

"Tito je globalizao tu ideju o slobodnim narodima celog sveta. Zatim su se priključili ljudi i zemlje iz Latinske Amerike i postali su veoma aktivni u ovom pokretu. Zemlje poput Kube, zatim Argentine, skoro čitava Latinska Amerika se priključila. Kada se moj otac sastao sa predsednikom Titom i premijerom Nehruom na Brionima, to je bio pravi početak delovanja Pokreta nesvrstanih", ističe Naser.

Zemlje koje su stekle slobodu od svojih okupatora, kako je istakao, tada su shvatile da je to pravo mesto gde treba da budu, da je to prava grupa gde treba da pripadaju, koja može da izrazi njihove ciljeve i nade.

"Članice Pokreta moraju da gaje posebne trgovinske odnose" 

Veruje da Pokret nesvrstanih i sve zemlje koje njemu pripadaju moraju imati uzajamne privilegije.

"Svi govorimo o prirodnim resursima. Mi smo to veoma malo iskoristili. Zemlje koji sebe nazivaju razvijenim, imaju najviše koristi od prirodnih energenata, ali ako mi to budemo više koristili, imaćemo više resursa za bolje obrazovanje i bolje zdravstvo. Možemo da se bavimo proizvodnjom i da budemo konkurentni ostatku sveta ", naglasio je Naser.

Smatra da zemlje članice Pokreta moraju da gaje posebne trgovinske odnose i da jedne drugima olakšaju dobijanje viza.

"Ne vrti se sve oko politike. Smatram da je politika posledica dobrih ekonomskih i društvenih odnosa između naroda i zemalja, a ne obrnuto", kaže Naser.

"Odlični odnosi Egipta sa Srbijom" 

Što se tiče odnosa sa Srbijom, rekao je da Egipat ima odlične odnose sa našom zemljom, kao i sa Indijom i drugim državama. 

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na prilici da učestvuje u istorijskoj proslavi 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih.

"Hvala svima vama na toploj dobrodošlice i gostoljubivosti koju sam dobio u mojoj voljenoj zemlji", poručio je Naser.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар