Simbolika badnjaka višeznačna, trpezu bi trebalo da podelimo sa onima koji nemaju

Badnji dan je pun živopisnih radnji, običaja i duboke simbolike, a najvažniji je sam badnjak. Sveštenik Srboljub Ubiparipović kaže da nije slučajno izabran motiv iz sveta flore.

"Simbolika badnjaka može da se čita u psalmu broj 95, gde se navodi da u iščekivanju mesije kliče i šumsko drveće, tekst koji se čita na liturgijama uoči praznika Rođenja Hristovog takođe govori o otpornosti i pobedi života, a motiv badnjaka prisutan je i u Njegoševom Gorskom vijencu", objašnjava Ubiparipović.

Pored sečenja i paljenja badnjaka, danas je i poslednji dan četrdesetodnevnog božićnog posta, kada se porodica okuplja za posnom trpezom. 

"Svaka trpeza trebalo bi da bude nastavak trpeze Gospodnje i trebalo bi da odiše skromnošću i radošću imajući uvek na umu one koji ne mogu da imaju jednu takvu trpezu, i da tokom cele godine odvajamo i za one koji nemaju", naglašava sveštenik.

Ono što ne možemo da zaobiđemo je pandemija koronavirusa, koja je uticala na sve pore života, pa i na ovaj segment.

"Kada je reč o praznovanju, treba imati u vidu da se i u najtežim momentima u istoriji bogosluženje nije prekidalo, ali moramo svi zajedno da budemo odgovorni i da se dostojanstveno ponašamo. Dok pristupamo vitlajemskoj pećini, prilika je da se zapitamo kako se vladamo i da otvorimo svoje srce i budemo dostojni bogočoveka", rekao je Ubiparipović.

Sutra se proslavlja rođenje Isusa Hrista tradicionalnim pozdravom među pravoslavnim hrišćanima – "Mir Božji!"

"Običaj mirboženja, odnosno pozdrav kada upućujemo jedni drugima ovu složenicu i tako pozivamo jedni druge na pomirenje i opraštanje", rekao je za RTS sveštenik Srboljub Ubiparipović.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике