Simbol Gornjeg Milanovca zamalo završio na dobošu

Milanovčane je začudila informacija da "Norveška kuća" može otići na doboš.

I u društvu Norveške i Srbije – iznenađenje. Iako je proces zbog dugovanja trajao najmanje sedam godina, kažu da nisu obavešteni o odluci.

Ipak, javno nadmetanje neće biti održano, jer je ovaj sudski spor danas dobio obrt.

"Tako da smo i ovo kad smo saznali brzo stupili u kontakt sa advokatima oštećene strane i danas smo se dogovorili sa njima i potpisali poravnanje", rekao je Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbija.

"Norveška kuća" broji više od tri decenije – predstavalja kombinaciju vikinškog broda i tradicionalne srpske kuće, a u njenom srcu je muzej posvećen sudbinama više od 4.000 ljudi poslatih u radne logore u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata. Zarad zaštite, lokalna samouprava nudi da preuzme vlasništvo. 

"Da Gornji Milanovac bude formalno vlasnik i zabranom gradnje stiče se mogućnost da opština Gornji Milanovac direktno radi na renoviranju, održavanju ovog kulturno-istorijskog spomenika", istakao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

U ovom gradu održavaju se brojne manifestacije u čast istorije i kulture dva naroda i kroz razne vidove saradnje neguju prijateljstvo sa norveškim gradom Mušjen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike