Sićušna kapsula sa radioaktivnom supstancom nestala u Australiji

U kapsuli koja je nestala negde u zapadnoj Australiji nalazi se mala količina radioaktivnog cezijuma-137, koji u slučaju kontakta može izazvati ozbiljne bolesti.

Ova kapsula izgubljena je između Njumena i Perta sredinom januara, a javnost je upozorena da se drži podalje od kapsule ako je ugleda.

Kapsulu je, naime, prevozio kamion od rudnika severno od Njumena do istočnih predgrađa Perta između 10. i 16. januara. Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe saopštilo je da kapsula može izazvati opekotine od zračenja i ostaviti druge dugoročne rizike poput raka.

Dr Endrju Robertson, glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije i predsedavajući radiološkog saveta, rekao je da objekat emituje "razumnu" količinu radijacije.

"Naša briga je da će to neko pokupiti, ne znajući šta je to. Možda pomisle da je to nešto interesantno i zadrže kapsulu, i drže je u svojoj sobi, automobilu ili je daju nekome", rekao je dr Robertson.

Objavljena je ilustracija objekta, dimenzija 6 puta 8 milimetara, srebrne boje.

Lokacija na kojoj je prevoz počeo i na kojoj je završio su pretražene i sada se utvrđuje tačna ruta i mesta na kojima je pravljena pauza, kako bi se suzilo polje pretrage.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike