Šib za RTS: Pad Berlinskog zida ogromna sreća za Nemce, razlike skoro više ne postoje

Posle Drugog svetskog rata Nemačka je podeljena na četiri okupacione zone, američku, britansku, francusku i sovjetsku, da bi 1949. godine od tri zone zapadni saveznici formirali Saveznu Republiku Nemačku, a od sovjetske zone nastala je Nemačka Demokratska Republika. Sa padom Berlinskog zida i okončanjem Hladnog rata, došlo je do ujedinjenja dve države.

Tomas Šib kaže da je danas, na 31. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, taj događaj ogromna sreća za Nemce, da je ta država prosperitetna, ekonomski je napredovala, a da razlike skoro više ne postoje.

"Danas je nacionalni praznik Nemačke, Dan nemačkog jedinstva. Kada je pao Berlinski zid, kada je pre 31 godine došlo do ponovnog ujedinjenja to je bilo veliko iznenađenje za sve. Sada 31 godinu kasnije to osećamo kao veliku sreću, a ne nešto što se podrazumeva. Ispravno je bilo da se donese ovakva odluka pre više od tri decenije", navodi Šib.

Navodi da su se sada uslovi u kojima žive Nemaca poboljšali u velikoj meri.

"Postoje još ekonomske razlike, ali te razlike se manje odnose na Zapad i Istok nego na selo i grad. Dakle, ne može se više reći da postoje velike razlike između Istoka i Zapada. Uslovi života su se promenili. Imamo i na istoku Nemačke vrlo prospiritetna područja", rekao je Šib.

Dodaje da se pod normalnim okolnostima Dan jedinstva proslavlja u nemačkim ambasadama širom sveta, ali da to ove godine neće biti slučaj zbog pandemije kovida 19.

"Raduje nas da je kriza na severu KiM prevaziđena"

Upitan o situaciji na Kosovu i Metohiji, Šib navodi da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine odavno u vrhu političke agende Nemačke i naglašava da Nemačka podržava dijalog uz posredstvo Evropske unije.

"Raduje nas i laknulo nam je da je kriza na severu Kosova i Metohije prevaziđena, mislim da je to veliki uspeh specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, dogovoren je dobar kompromis koji je zasnovan na dogovoru Beograda i Prištine", naveo je Šib.

Navodi da se nakon formiranja nove vlade nemačka spoljna politika neće drastično promeniti.

"Svejedno kako će izgledati nemačka vlada, taj proces je sada u toku. Nemačka spoljna politika se neće drastično promeniti. Prioritet će i dalje biti evropske integracije, Transatlansko partnerstvo. Dakle, podrška za međunarodni poredak koji je zasnovan na pravilima. Pružaćemo i dalje humanitarnu pomoć", naveo je Šib.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар