Severna Makedonija naredovala za 23 mesta na Globalnom indeksu mira

Severna Makedonija je ove godine napravila „skok“ od 23 mesta na listi Globalnog indeksa mira i deli 65 mesto sa Grčkom, na listi na kojoj su 163 zemlje, saopštila je danas vlada u Skoplju.

Kako se navodi, prema analizi godišnjeg globalnog indeksa mira koji pravi Australijski institut za ekonomiju i mir, Severna Makedonija je među pet zemalja u svetu koje su popravile prošlogodišnji rezultat u doprinosu globalnoj bezbednosti, miru i stabilnosti.

„Analiza stabilnosti i mira u svim zemljama u svetu pokazuje da je Severna Makedonija među pet zemalja koje su popravile rezultat. Za samo jednu godinu uspeli smo da popravimo svoju stabilnost na Globalnom mirovnom indeksu. Bez stbilnosti i mira nema ekonomskog napretka“, rekla je sinoć vicepremijerka Radmila Šekerinska u emisiji Top tema na Televiziji Telma.

Šekerinska je istakla da je napredak za 23 mesta na listi Globalnog indeksa za mir „rezultat Prespanskog dogovora za učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu i svetu“.

Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena potpisan je tačno pre godinu dana, 17. juna, u pograničnom području između Grčke i Makedonije.

Indeks mira rangira zemlje od „najbezbednija“ do „najnebezbednija“ na osnovu 23 faktora, među kojima su unutrašnji i spoljni konflikti, vojni troškovi, terorizam, ubistva i kriminal, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike