Severna Koreja ozbiljno preti, Južna Koreja uvežbava bombardovanje

U ranijim slučajevima kada je Severna Koreja slala rakete preko Japana tvrdili su da nose satelite, a ovoga puta je drugi slučaj.

Raketa, za koju se veruje da je "hvasong 12", osmišljena je da nosi veliki nuklearni teret srednjeg raspona, smatraju stručnjaci.

"Ovo je izuzetno hrabar i provokativan potez koji je zabranjen po međunarodnom pravu", rekao je za Bi-Bi-Si Džon Park iz škole Harvard Kenedi.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, Severnoj Koreji je zabranjen razvoj nuklearnog i raketnog oružja.

Bivši američki ambasador u Istočnoj Aziji Kristofer R. Hil, koji je bio i američki pregovarač sa Severnom Korejom, najnoviji potez te zemlje nazvao je najozbiljnijim lansiranjem, a s njim se složio i analitičar Ankit Panda, preneo je Kliks.

Samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je, po naređenju predsednika, održala vojnu vežbu avionskog bombardovanja.

Četiri borbena aviona F-15K bacila su multifunkcionalne bombe MK84 na poligon nedaleko od granice dve Koreje u Taebeku, navela je agencija Jonhap.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike