Setva kukuruza kasni u topličkom kraju, savetuju se hibridi sa kraćom vegetacijom

U žitnici Toplice, opštini Žitorađa, sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su angažovani ovih dana, kako bi se seme što pre našlo u zemlji.

Na nešto kasniji početak setve od uobičajenog, uticali su kišovito i hladno vreme, tako da su ratari tek pre desetak dana ušli u njive i počeli setvu.

"Možda jedno deset dana kasnimo, bilo je ove godine, ali je bolje vreme bilo, sad ova kišica počne, stane i tako da nije moglo", navodi Radovan Marković iz Donjeg Crnatova.

Odmah posle uskršnjih praznika, ako vremenske prilike dozvole, biće nastavljen ovaj važan posao, koji je u Toplici najdalje odmakao u nižim predelima.

Vlada Ristić iz Donjeg Crnatova kaže da je interesovanje poljoprivrednika, nakon prošlogodišnjeg dobrog roda i solidne cene na tržištu, znatno veće u odnosu na prethodne godine, zbog čega očekuje veće površine pod ovom ratarskom kulturom, ovog proleća.

"Sad smo negde na polovini posla, oko 18 hektara pod kukuruzom, posle praznika planiramo da se završi setva, uglavnom za stoku, višak se proda na tržištu, nešto što ima, ako bude kao prošla godina, imaće dosta", navodi Vlada Ristić.

Da će ratari, uprkos nešto kasnijem startu setve, zasejati planirane površine, potvrđuju i u Opštini Žitorađa, gde ističu da se uz dobru snabdevenost potrebnim repromaterijalom, ovaj posao polako privodi kraju na njihovom području.

"Od tih 3.400 hektara, zasejano je oko 70 – 80 odsto, nadamo se da će tokom ovih lepih dana, koji nam predstoje i ovih 20 odsto biti urađeno", ukazuje Slađan Rakić iz Opštine Žitorađa.

Za razliku od ravničarskog dela, na brdsko-planinskom području, prema podacima poljoprivredne stručne službe u Prokuplju, do sada je zasejana samo jedna trećina planiranih površina. Ako setva potraje, preporuka je stručnjaka da treba sejati hibride sa kraćom vegetacijom.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар