Šestomesečnom Bošku neophodna pomoć za preskup lek

Mali Boško je juče napunio 6 meseci, a prvih pola godine dočekao je na rasepratoru u bolnici. Trenutno prima hranu direktno u želudac, jer je zbog bolesti oslabio i ne može da guta. U bolnici je sa mamom, koja nam se javila video porukom.

"Tu smo već 25 dana. Zbog njegove osnovne bolesti on nema snage da diše, nema snage da guta i ne može da se pomera. To ima za posledicu da je već treći put na respiratoru i da drugi put ima upalu pluća", kaže Nađa Guleta, Boškova mama.

Rođen je kao zdrava beba, ali mu je dijagnostikovana retka bolest koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Oboleli od spinalne mišićne atrofije, nemaju gen koji proizvodi protein neophodan za mišiće i bez leka uglavnom preminu od gušenja.

"Ide nam jako sporo. Njgova bolest jako brzo napreduje. Zato vas molim da pomognete koliko možete, tako što ćete uplatiti koliko ste u mogućnosti i tako što ćete uplatiti jedan SMS", dodaje Nađa Guleta.

Boškova borba inspirisala je i pokrenula organizacije, pojedince i čitave gradov širom Srbije da se udruže kako bi prikupili više od dva miliona dolara, koliko košta nova genska terapija. Trenutno je sakupljeno samo 700.000 evra. Bošku u borbi pomažu i mnoge poznete ličnosti.

"Boško nema više vremena. Molim vas da pomognemo koliko ko može. Eto barem da se pošalje taj SMS. 1032 na 3030 i da Boško pobedi ovu opaku bolest", poziva pevač Nikola Rokvić.

Na žalost ima onih kojima bitka za jedan mali život ne znači ništa. Na fejzbuk stranici objavljen je snimak krađe kutije sa novcem koji su građani ubacivali za Boška.

Svi humani ljudi mogu da pomognu slanjem sms sa porukom 1032 na broj 3030, ili da sredstva uplate na žiro račun, koji je dostupan na internetu. I građani Bosne i Hercegovine mogu da pomognu pozivom na broj 1432.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар