Šesti mesec rata u u Ukrajini, ruske vojne vlasti pripremaju referendum u Zaporožju i Hersonu

Od početka rata ubijeno je više od 5.000 civila. Prema podacima UN-a, oko pet miliona ukrajinskih građana je izbeglo iz domova. Ocenjuje se da najopasnija faza rata tek predstoji – jer se najžešće borbe vode u Donbasu, basenu sa velikim nalazištima kamenog uglja.

 

Samo dan pošto je, u Istanbulu, potpisan sporazumu o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora, dve rakete pogodile su luku u Odesi.

Ukrajinska vojska tvrdi da su rakete ruske. Sa druge strane, Ankara je saopštila da su joj ruski zvaničnici rekli da Rusija nema nikakve veze sa napadom na luku u Odesi.

Eksplozije su se čule u Nikolajevu i Harkovu, dok načelnik Kirovgradske oblasti tvrdi da su raketnom napadu ruske vojske poginule tri, dok je ranjeno 19 osoba.

Vojne vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji koji bi trebalo da se održi na jesen.

"Uredba o formiranju izborne komisije za sprovođenje referenduma o priključenju Rusiji potpisan je u Zaporoškoj oblasti", rekao je šef vojno-civilne administracije tog regiona Jevgenij Balicki objavom na svom Telegram kanalu.

U Hersonskoj oblasti biće formirana izborna komisija radi održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji i izbora, saopštila je pres-služba administracije tog regiona.

Tursko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je švedskog otpravnika poslova u Ankari da mu prenese "snažnu reakciju" na ono što je nazvalo "terorističkom propagandom" tokom protesta Kurda u Stokholmu.

Turska, Švedska i Finska prošlog meseca su potpisale sporazum o deblokadi pristupanja dve skandinavske zemlje NATO-u u zamenu za obećanje da će promeniti svoj stav prema Radničkoj partiji Kurdistana.

Evropskoj uniji odmah je potrebna nova strategija za postizanje mira u Ukrajini, jer sankcije nisu uzdrmale Moskvu, a Evropa je već izgubila četiri vlade, smatra mađarski premijer Viktor Orban. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike