Seoski turizam u smederevskom kraju

Srbija nema seoske destinacije koje mogu da privuku više stotina hiljada gostiju godišnje, poput velikih turističkih centara. Retka prilika za veći broj poseta su manifestacije koje se održavaju u ruralnim sredinama. U selima u okolini Smedereva ih često organizuju, ali im je za ozbiljnije ulaganje u seoski turizam, kažu, potrebna značajnija podrška države.

 

"Mislim da moramo mi sami da malo preuzmemo tu ideju u selu, da sami nešto napravimo i da sami taj vašar oživimo i vratimo Selevcu sjaj. Naravno da bez finansijske pomoći, materijalne i bilo kakvog drugog aganžmana ne može ništa da se napravi", kaže Dejan Jeremić, iz Udruženja "Selevačka prasijada".

Uslova za razvoj seoskog turizma u smederevskom kraju ima. Neophodno je više ulagati u promociju.

"Svakako da može, ne da može, nego mora, jer sve što radimo, radimo na mišiće, a vidite koliko nam je naroda danas ovde, jer mi smo u selu željni manifestacija, željni provoda, volimo da radimo, ali volimo i da se zabavimo", navodi Branko Milanović, iz organizacionog odbora 19.Bostanijade.

U zemljama u razvoju, ova vrsta turizma važan je izvor prihoda, naročito stanovnicima ruralnih područja koji se ne bave poljoprivredom. Značajna je i za promociju turističkih potencijala Srbije i van njenih granica.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike