Selo Suvi do sve privlačnije za Vranjance

U selo se sa suprugom vratila nakon trideset godina života u gradu, zasadili su jagode, trešnje, šljive. Mimica Radojković je ostala bez posla i sada se bavi poljoprivredom.

 "Morala sam ovo da radim, ne što mi je hitno i potrebno, nego želim bolje da živim, da sebi ugodim i lepo mi je. Naravno, a samo ste na pet minuta od grada, što bi rekli. Maltene se i ne smatra selom, sve uslove imamo, tako da i ne želimo više u grad da se vratimo," kategorična je  Mimica.

  I porodica Stojanov živi uglavnom od poljoprivrede. U Suvi Dol su se doselili pre trideset godina iz Bosilegrada, koji je od Vranja udaljen 2,5 sata.

Nebojša Stojanov iz Suvog Dola kod Vranja kaže da lepo živi." Stari meštani ovde se bave poljoprivredom, stočarstvom. Mi koji smo se kasnije doselili, svako negde radi po malo. Imamo nekih restorana tu, nešto se pretvorilo u prenoćište," priča Nebojša.

Trajkovići su prenoćište napravili od štale, a staru kuću rekonstruisali i sa troje dece već pet godina žive na selu. Za porodicu i goste pripremaju hranu od povrća koje sami proizvedu, ručno i na prirodan način.
Snežana Trajković iz Suvog Dola kod Vranja priča o konceptu rada: "Mi porodično ovo radimo, zanači suprug, ja, deca, mi sami čistimo, spremamo. Zapravo je to dobro sticanje znanja i veštine za decu, da vide da nema besplatnog ručka, da mora da se radi, pa svako od njih može da nađe neki posao koji mu odgovara."

Trajkovići su formirali poljoprivredno gazdinstvo, planiraju da prošire proizvodnju. Cilj im je kažu, da podstaknu mlade da se vrate na selo.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike