Selaković: Zahvalnost Italiji na podršci, u novembru zajednička sednica dve vlade

Nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom, Nikola Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će se u novembru održati zajednička sednica vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.

Selaković je poručio da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, kao i da je Italija jedan od najvažnijih naših političkih i ekonomskih partnera u EU.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da su naši strateški odnosi, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, da su veoma stabilni i konsolidovani", rekao je šef srpaske diplomatije.

Kaže da je sa italijanskim kolegom razgovarao o svim temama koje su od interesa za obe zemlje i dodao da su konstatovali da se ekonomska saradnja izmeđe dve zemlje u ovoj godini razvija u dobrom smeru, kao i da pokazuje znake oporavka nakon pandemije.

Ministar dodaje i da interesovanje italijanskih investitora za tržište Srbije ne opada, već ima tendenciju rasta.

Selaković navodi da Srbija posetu šefa italijanske diplomatije smatra izuzetno značajnom i pravovremenom, s obzirom na potrebu, dodaje, da se se reafirmiše pozitivna agenda, i da se vrednuje ono što jeste uspeh Srbije, kako u regionalnoj politici, tako i na planu evropskih integracija.

Podseća da se poseta italijanskog ministra realizuje nepuna tri meseca nakon njegove posete Rimu, kada je između dva ministarstva potpisan Sporazum o saradnji i razumevanju kojim su definisani konkretni vidovi saradnje od političkih konsultacija, razmene iskustava, razmene iskustava u oblasti ekonomske diplomatije…

Tema razgovora, dodaje Selaković, bila i stanje u regionu, te navodi da je kolegu iz Italije upoznao sa pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine, kao i sa poslednjom rundom razgovora u Briselu koja se održala 15. juna.

Navodi da je zamolio italijanskog kolegu na podršci da se do normalizacije odnosa dođe kroz dijalog.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар