Selaković: Veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Litvanije

Dve države, prema Selakovićevim rečima, imaju veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje obostrano korisnih ekonomskih odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar Selaković je sagovornika upoznao sa ekonomskim rezultatima Srbije u proteklih nekoliko godina, naglasivši da je zahvaljujući reformama i fiskalnoj konsolidaciji, kao i blagovremenim i dobro osmišljenim merama tokom pandemije virusa korona, srpska privreda danas među najbrže rastućim u Evropi i da ubedljivo prednjačimo u regionu po iznosu privučenih direktnih stranih investicija.  

Selaković je istakao da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, i izrazio očekivanje da će Litvanija biti među državama članicama koje na objektivan način vrednuju napredak Srbije i podržavaju proces proširenja EU, dodaje se u saopštenju. 

Srbija, kako je dodao, ostaje i pouzdani garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, i to je upravo i bio motiv za pokretanje inicijative "Otvoreni Balkan", kojom Beograd na najotvoreniji i najiskreniji način iskazuje spremnost za saradnju sa okruženjem i daje podsticaj ekonomskim procesima u čitavoj Jugoistočnoj Evropi. 

Ministar Selaković je litvanskog kolegu upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji sa naglaskom na najnovijim pokušajima Prištine da jednostranim aktima protiv srpskog naroda u pokrajini destabilizuje prilike na terenu.

Beograd je, kako je istakao, dosledno na pozicijama da se rešenja za probleme na KiM mogu naći jedino kompromisom u dijalogu sa Prištinom, koja, kako je konstatovao, ne pokazuje spremnost za mirno rešavanje nesuglasica i sprovođenje do sada postignutih sporazuma u okviru briselskog dijaloga.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар