Selaković: Velika očekivanja od slovenačkog predsedavanja EU, imaju interes od proširenja

Selaković je istakao da Srbija sprovodi reforme, ali da je pitanje za EU da li će ih vrednovati na pravi način.

Selaković je odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Austrije, podsetio da je Slovenija prva zemlja nekadašnje Jugoslavije koja je ušla u EU i najbolji primer kako zemlja može da ostvari korist od pridruživanja Uniji.

"Možda naši slovenački prijatelji mogu da nas razumeju bolje od drugih evropskih partnera. Oni imaju interes da podrže proces širenja EU i da potvrde izjavu da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana", rekao je Selaković.

Poručio je da Srbija nastavlja da sprovodi reforme, dodajući da su u poslednjih osam meseci sprovedene ključne reforme, posebno u oblasti vladavine prava i sloboda govora.

Takođe, naše ekonomske i socijalne reforme su najbolje u regionu, ocenio je Selaković.

"Nastavljamo naše reforme, a da li će to EU vrednovati na pravi način, videćemo. Znam da je EU suočena sa svojim problemima, ali ne može se stalno govoriti o Zapadnom Balkanu kao o spoljnom pitanju, a kada je potrebna podrška u borbi protiv ilegalne migracije, onda smo partneri. Ako delimo iste probleme, onda možemo da planiramo zajedničku budućnost i sve što ćemo podeliti u budućnosti", rekao je Selaković.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар